Bicon Benelux cv

startpagina

vloerverwarming algemeen
verdelers
buizen (vloerverwarming)
isolatie (vloerverwarming)


Multygol alupex systeem
buizen & persfittingen

geïsoleerde leidingen

buizen voor industrie en winfrastructuur

producten

contact

Alles over vloerverwarming

Het boek
"vloerverwarming een handleiding"
is nu ook als PDF file gratis beschikbaar.
.
Stuur ons een e-mail via "contact"
voor het hele boek met 27 pagina's (532kB

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


over kunststof buizen voor vloerverwarming,
centrale verwarming en waterleiding:

Er zijn 4 soorten kunststof buis voor verwarming:
in kwaliteit (en prijs) oplopend
PE-RT (ook bekend onder verschillende andere namen)
PEX ( 3 variaties: PEX-a, PEX-b en PEX-c)
alu-PE-RT (PE-RT/AL/PE-RT)
alu-PEX (PEX/AL/PEX ook Multygol, AKB wenz.)

De basis van alle buizen is de grondstof PE (polyethyleen)
Het aantal moleculen per cm³ bepaald de sterkte (bestand tegen druk en temperatuur)
Voor PE-RT buizen wordt LDPE (low density PE) met verschillende toevoegingen, om de moleculaire structuur te verbeteren, gebruikt.
Voor PEX buizen wordt HDPE (high density PE) gebruikt.

In een extruder wordt de grondstof gesmolten en tot buis gevormd
PE-RT buizen zijn nu klaar!

Pex buislineaire moleculen (de lijnen zijn niet verbonden)


Pex moleculen (de lijnen zijn wel verbonden)

HDPE buizen ondergaan een extra bewerking om er PEX buis van te maken (veredeling).
De moleculen van polyethyleen liggen in lange lijnen, in een kluwen, door elkaar heen, deze lijnen zijn onderling niet verbonden. PEX buizen (eigenlijk HDPEX) hebben een andere moleculaire opbouw. Door de extra bewerking worden de moleculen-draden wel met elkaar verbonden.

Afhankelijk van de manier waarop de vernetting plaats vindt (productieproces) onderscheiden we PEX-a (peroxide vernetting) met een zeer grote mate van vernetting, PEX-c (stralen vernetting) met een grote mate van vernetting en PEX-b (silan-vernetting)


De verschillen tussen PE-RT en PEX:
»
PE-RT is goedkoper dan PEX,
» PE-RT max. temp. 60ºC (dus alleen voor "lage temperatuur " verwarming)
» PEX max. temp.90ºC met pieken tot 110ºC,
» PE-RT wordt voor 'lage temperatuur verwarning- LTV' toegpast.
» PEX wordt tegenwoordig vnl. alleen nog gebruikt in Pex/al/Pex buizen.


PEX/AL/PEX (Multybuis, alupex, composietbuis enz.) is een samengestelde buis bestaande uit 5 lagen: een kunststof binnenlaag, lijmlaag, een laag aluminium laag, een lijmlaag en een kunststof buitenlaag. In de meeste gevallen is het kunststof een PEX-c. Er zijn ook composiet buizen waar de kunststoflagen een PE-RT is,dus niet vernet, op de buis staat dan PE/al/PE.
De voordelen van deze buis zijn: nauwelijks uitzetting en krimp, gemakkelijk te buigen (blijft in vorm) en 100% diffusiedicht. Voor wat bertreft de geleiding en weerstand is de buis gelijk aan bv. PEX-c (=binnenbuis).
De kwaliteit van de buis is gelijk aan de kwaliteit van de binnenlaag PEX of PE-RT. De voordelen van deze buis zijn vnl.installatietechnisch

 


Zuurstofdifussie komt voor bij alle kunststof buizen. Door de wand van de buis komt zuurstof in het water. Hoe warmer het water, hoe meer zuurstof. Zuurstofrijk water veroorzaakt corrosie en roest in het systeem. De ketel, pomp en radiatoren kunnen hierdoor worden aangetast.
De buizen voor de verwarming zijn (in het algemeen) diffusiedicht gemaakt door een extra laagje (ca. 0,2 mm) diffusiedichte coating (EVOH) aan te brengen. Bij composietbuizen (o.a. PEX/AL/PEX) is de aluminiumlaag 100% diffusiedicht.

Keuringen en kwaliteit: de buizen voor waterleiding en verwarming worden (in Nederland) gekeurd door KIWA voor een KIWA en KOMO keur. Goedgekeurde buizen voldoen aan minimumeisen. De buizen hebben in het algemeen een verwachte levensduur van meer dan 50 jaar. Dit wordt berekend aan de hand van "langeduurproeven" en "computerberekeningen" (Dus niet aan de hand van 50 jaar praktijkervaring). De invloed van het plasticresidu (door kunststofcorrosie) op de rest van een installatie wordt niet meegenomen in een kwaliteitsbeoordeling.


BEDENK voor u de buis kiest, dat de buis meer problemen kan veroorzaken dan u denkt. Het aanbrengen van nieuwe buis is erg duur: vloer openhakken, nieuwe vloer en nieuwe vloerbedekking. U kiest een ketel op kwaliteit (ook de vloerbedekking en het interieur?). Toch wordt een ketel na 15 jaar vervangen, de buis niet. De meerprijs van een goede buis is te verwaarlozen op de totaalprijs van de hele installatie.