Bicon Benelux cv

startpagina

vloerverwarming algemeen
verdelers
buizen (vloerverwarming)
isolatie (vloerverwarming)


Multygol alupex systeem
buizen & persfittingen

geïsoleerde leidingen

buizen voor industrie en winfrastructuur

producten

contact




 

 

 

 

 

 

 



Isolatie is belangrijk

De vloer
We onderscheiden de constructievloer en de cementdekvloer. De constructievloer is de betonnen vloer die al wordt aangebracht in de ruwbouw. Pas bij de afbouw van de woning (pand) wordt de cementdekvloer opgebracht. Hierin wordt ook de vloerverwarming aangelegd.

Onder de constructievloer wordt de belangrijkste isolatie al aangebracht. Hierdoor wordt vaak verondersteld, dat onder de verwarmde cementdekvloer geen isolatie meer nodig zou zijn. Dat is een verkeerde veronderstelling.

Bouwkundig
Bouwkundig is het nodig om de verwarmde vloer te scheiden (isoleren) van de rest van de constructie. De vloer gaat door het opwarmen en afkoelen uitzetten en krimpen. Dit mag nooit invloed hebben op de constructievloer en de wanden. Daarom moet deze vloer "zwevend" zijn en los liggen.

Reactietijd
Hoe dunner de op te warmen vloer is, hoe sneller de warmte zal worden opgenomen en de vloer warmte afgeven. Is er geen isolatie tussen de constructie en cementdekvloer, dan zal ook de constructievloer eerst warm moeten zijn voordat de warmte aan de ruimte wordt afgegeven. Dit kost tijd maar ook nutteloze energie

Warmtelekken
Ook al is de constructievloer nog zo goed geïsoleerd, er zijn altijd warmtelekken (of koude bruggen). Meestal is dat bij de overbrugging van de geïsoleerde betonplaten. UIt TNO onderzoeken is gebleken, dat 25% energie verloren gaat door deze warmtelekken. Door de cementdekvloer ook te isoleren worden deze warmtelekken voor een groot deel geëlimineerd.


TopNop
Er zijn TopNop isolatieplaten van 5 cm en van 3,5 cm hoog
met een isolatielaag van resp. 2,5 en 1 cm.
Het voordeel van een noppenplaat is dat de buizen snel
gelegd worden door ze simpel tussen de noppen vast te drukken
.

De isolatie
De hoeveelheid en mate van de isolatie is afhankelijk van de beschikbare opbouwhoogte. Meestal is een polystyreenplaat piepschuim) van 2 tot 3 cm voldoende. Omdat deze dikte vaak niet mogelijk is in verband met de totale beschikbare hoogte kan het ook minder zijn, bv. 1 cm en soms zal moeten worden volstaan met het aanbrengen van een reflecterende aluminium folie met een isolatielaag van 3 tot 6 mm.


randisolatie
Randisolatie
Tussen de cementdekvloer en de wanden moet randisolatie worden aangebracht (een strook isolatieschuim van 8-10 mm) om warmtelekken naar de wanden te voorkomen en om de uitzetting van de vloer op te vangen.