Bicon Benelux cv

startpagina

vloerverwarming algemeen
verdelers
buizen (vloerverwarming)
isolatie (vloerverwarming)


Multygol alupex systeem
buizen & persfittingen

geïsoleerde leidingen

buizen voor industrie en winfrastructuur

producten

contact




 

 

 

 

 

 

 

 




verdelers voor vloerverwarming

De verdeler is het hart van de vloerverwarmingsinstallatie. Het pompt het water door de vloer en het houdt het water op de gewenste temperatuur.
Er zijn drie soorten verdelers, nl. de standaard verdeler, de stadsverwarmings verdelers en de LTV (lage temperatuur verdeler).

De stadsverwarmingverdeler is voorzien van extra beveiliging en/of een terugslagklep. Afhankeljik van de eisen van de leverancier van de stadswarmte is er een type 1, 2 en 3.

De LTV unit is een speciale uitvoering voor een optimale regeling en snelle opwarming van het water bij lage wateraanvoertemperaturen, zoals bij HR ketels die worden afgesteld op bv. 60ºC of systemen met een zonnecollector of warmtepomp, waar de wateraanvoertemperatuur zo laag mogelijk moet blijven.



3-groeps compactverdeler
werking van de verdeler:
Het warmte cv-water komt de verdeler binnen en wordt direct doorgepompt naar de aanvoerbalk (onderste). Hier gaat het water de vloer in. Het water uit de vloer komt terug in de bovenste- of retourbalk. Dit is tevens de mengkamer waar het afgekoelde water uit de vloer wordt vermengd met het warme water uit het cv-systeem.
Omdat het meeste afgekoelde water terug gaat naar de aanvoerbalk (door aanzuigende werking van de pomp) is heet water (80-90ºC) nodig om het water weer snel op temperatuur te krijgen anders duurt het langer voor het water weer op temperatuur is.

3-groeps LTV unit


Bij een LTV verdeler is een instelbare reductie ingebouwd tussen het afgekoelde water uit de vloer en het warme water uit de cv-installatie. Hierdoor gaat meer afgekoeld water terug naar het cv-systeem i.p.v. naar de pomp en komt er dus meer (en sneller) warm water uit het cv-systeem waardoor de aanvoertemperatuur uit het cv-systeem niet meer zo hoog hoeft te zijn en de vloerverwarming toch sneller reageert.

energiezuinige verdelers met de Grundfoss ALPHA-2 pomp

Alle vloerverwarmings-verdeelunits kunnen worden voorzien van de energiezuinige Grundfos ALPHA2 15-60 circulatiepomp. Deze A-label circulatiepomp vermindert het energieverbruik tot 80% in vergelijking met de traditionele circulatiepomp!
Hoe werkt de ALPHA2 circulatiepomp?

De pomp maakt gebruik van een permanent-magneet motor en een regeling op basis van drukverschil waardoor het mogelijk is om de pompprestatie continue aan te passen aan de actuele systeemvereisten. De AUTOADAPT functie (fabrieksinstelling) stelt de ALPHA2 in staat om de pompprestatie automatisch te regelen binnen een vastgesteld prestatiebereik. De pomp wordt hierbij ingesteld op proportionele drukregeling. De ALPHA2 zoekt continue naar de juiste instelling voor een optimaal comfort met een minimum aan energieverbruik. Kortom: de pomp past zijn werking automatisch aan op de vraag van het systeem. Uiteraard kan de ALPHA2 ook draaien op een constant toerental (stand I,II,III) en daardoor op een constante curve.

Voordelen van de ALPHA2
- Energie A-Label; kostenbesparing
- Compact ontwerp
- Zelf ontluchtend
- AUTOADAPT fuctie
- Eenvoudig afleesbaar LED display waarop het verbruik wordt weergegeven

TerugverdientijdHet meest eenvoudig is een vergelijking te trekken tussen de standaard UPS 15-60 pomp en de Alpha2 15-60 pomp met Energie A-label. Daaruit volgt onderstaande rekensom:

Een UPS 15-60 draait op een maximaal opgenomen vermogen van 110W. Indien er een pompschakelaar wordt ingezet, nemen wij aan dat de pomp een half jaar vol-continue zal draaien. Rekensom:

Standaard UPS 15-60 pomp:

365/2 is 182 dagen x 24 uur vermenigvuldigd met 110 Watt is: 182 x 24 x 110 = 480.480 Watt-uur. Gedeeld door 1000 heeft als uitkomst ca 480 kWh. Vermenigvuldigd met een kWh prijs van ca. €0,23/kWh, is €110,00 aan energiekosten op jaarbasis.

Energiezuinige Alpha 2 15-60 pomp (in Auto-Adapt-mode):

Hierbij wordt geen pompschakelaar ingezet, maar is de pomp te allen tijde aangesloten op het stroomnet en wordt buiten het stookseizoen ook niet uitgezet. Een voorbeeld uit de praktijk is een 5-groeps unit met dit type pomp. Deze draait continue en neemt een vermogen op van ca. 9 Watt!. Dezelfde rekensom is dan als volgt:

365 dagen x 24 uur vermenigvuldig met 9 Watt is: 365x24x9 = 78.840 Watt-uur. Gedeeld door 1000 heeft als uitkomst ca. 79 kWh per jaar. Vermenigvuldigd met een kWh prijs van ca. € 0,23/kWh, geeft € 18,00 aan energiekosten op jaarbasis. Besparing is dus ca € 92,00 per jaar!

Natuurlijk kan de pomp meer vermogen opnemen al naar gelang het aantal groepen. Het maxi
maal opgenomen vermogen is echter maar 44 Watt, hetgeen u dus zelfs bij continue vol vermogen, een belangrijke besparing oplevert.